Skip links

Bescheidenheid is kracht.

Recentelijk had ik een gesprek met een potentiële partner. Ik merkte dat ik tijdens het gesprek onwillekeurig 3 zaken tekende: ik was het aantal aan mij gestelde vragen aan het turven (dat waren er 2,5: 1 open vraag en 3 gesloten vragen), ik tekende in een cirkel de verdeling van de gesprektijd tussen ons tweeën (85%-15%) en in een weegschaal de verhouding tussen halen en brengen (85%-15%). Ik ben visueel ingesteld en na afronding van het gesprek zag ik de oude reclame van defensie voor me: “geschikt of ongeschikt”? U mag driemaal raden.

Ik heb veel en intensief contact met zeer verschillende ondernemers. En naar aanleiding van het genoemde gesprek dacht ik: wat hebben succesvolle ondernemers als persoon gemeen met elkaar? Een aantal zaken: eigenzinnigheid of zelfs eigengereidheid, oprechtheid, passie voor klanten, perfectionisme, leergierigheid, openheid, relativeringsvermogen maar ook vooral bescheidenheid. Bescheidenheid wordt onterecht nogal eens verward met middelmatigheid en onzekerheid.

Een behoorlijk deel van Nederlandse topbedrijven zijn niet in brede kring bekend. Kent u Boon Edam? Dat is de wereldmarktleider in … draaideuren. Grote ego’s horen en zien we in ruime mate, en we weten ook dat dit helemaal niets zegt over kwaliteiten en prestaties. Toch laten we ons regelmatig en graag om de tuin leiden.

Waarom is bescheidenheid juist kracht? Herkent u deze zaken in u zelf of in uw omgeving? Kijkt u goed genoeg?

Het vermogen om jezelf ondergeschikt te maken aan de doelen van het bedrijf 

“Het is toch mijn feestje” hoorden we een ondernemer zeggen. Bij de start van een bedrijf kan het heel functioneel zijn om een grote roerganger te hebben die het bootje van de kant duwt. Toch is dit al heel snel dysfunctioneel en uitermate kwetsbaar. Ook trekt het medewerkers aan die zich hier prettig bij voelen. Er ontstaat een cultuur die dit in stand houdt en zeker niet leidt tot topprestaties.

Het vermogen om anderen te laten excelleren

Het is een teken van kracht om niet steeds zelf vooraan te staan en de complimenten in ontvangst te nemen. En vooral: neem mensen aan die beter zijn of worden dan jezelf. Het is een kunst om je niet onzeker te voelen als ze dan ook echt beter zijn.

Het vermogen om het niet te weten leidt tot leren

De bewijsdrang is niet leidend in contacten. Dat leidt tot openheid en tot een gelijkwaardige uitwisseling van ideeën. Het onderkennen van zaken die je niet weet maakt dat je leert en dat anderen je daarin willen graag helpen.

Het vermogen tot veiligheid leidt tot contact 

Bescheidenheid laat ruimte en stimuleert veiligheid. Dat betekent dat er minder omtrekkende bewegingen in contact nodig zijn. Dat kwetsbaar opstellen heel natuurlijk is. Succesvol zakendoen is gebaseerd op vertrouwen.

 

Een mooi beeld is de orkaan: de kern van de orkaan is stil en daarom heen is de roering en de activiteit. Laat u niet misleiden. Kent u zelf in uw bedrijf de “stille kracht”?

“Ik kan zelf niks” zei de ondernemer van een snelgroeiend internationaal MKB bedrijf met zeer hoogwaardige technologie. “Ik heb jou tuk” zei ik. “Ik jou ook” was het gevatte antwoord.

Terug naar overzicht